Man står i arbetskläder framför företaget BEATTRs kontor

Kundcase: Baettr sparar energi i sin industri med DAZOQ

Baettr AB i Guldsmedshyttan tillverkar komponenter till vindkraftverk och är en av fem anläggningar som ingår i koncernen med fabriker i Sverige, Danmark, Indien och Kina. Den konstanta drivkraften är att skapa högkvalitativa komponenter och hitta nya innovativa tekniker för gjuterier för att säkra så hållbara produkter som möjligt till sina kunder. Tommy Karlsson, teknik- och underhållschef på Baettr har länge intresserat sig för energifrågor och kom i kontakt med DAZOQ för drygt ett år sedan och implementerade systemet.

 – Jag förstod att mätning av energi i realtid var någonting som vi behövde eftersom att vi har en hög energiförbrukning och vi vill alltid säkerställa att vi jobbar mot hållbara klimatmål. DAZOQ som energieffektiviserar industrin kändes som ett toppenval som vi ville veta mer om, säger Tommy Karlsson.

En av de största förbrukarna är ventilationen och de tre stora utsugsfiltren förbrukar ca 6000 kilowattimmar per dygn. Genom användningen av DAZOQs system som har energimätning i realtid kunde Baettr minska energiförbrukningen på ett av filtren med ca 500 kWh/dygn. Det sparar Baettr ca 150 000/året om energipriset ligger på en krona. Just nu pågår projekt på de andra två för att minska förbrukningen.

 – Det fantastiska med systemet är att det är så visuellt. Feedbacken kommer direkt i systemet och det blir roligare för elektrikerna som ser så tydliga grafer om vad som händer så fort man gör en förändring. Det har även upplevts positivt bland ledningsgruppen och chefer för det blir så tydligt var besparingen är och hur vi kan jobba med det, säger Tommy Karlsson.

Baettr fortsätter att titta på nya sätt att minska sin energiförbrukning och kikar på orsakerna bakom hög energiförbrukning i vissa byggnader. De planerar att implementera fler åtgärder som att eftermontera frekvensomriktare för att dra ner energiförbrukningen ytterligare. De kommer också att använda alarmfunktioner för att automatisera energihanteringssystemet och minska onödig energiförbrukning. DAZOQ erbjuder även temperatur och luftfuktighetsmätning vilket Baettr även har installerat.

 – Vi har satt in ett alarm på luftfuktigheten nu. När den hamnar på över 80 % så varnar systemet och det gör det lättare för oss att följa upp och vidta åtgärder så kvaliteten på våra  komponenter inte blir lidande. Alarmfunktionerna som DAZOQ erbjuder tror jag kommer att vara till stor hjälp i vårt framtida arbete, säger Tommy Karlsson.

Rulla till toppen