Bild på två män, en i gul skyddsväst som poserar för kameran bredvid ett elskåp

Kundcase: Energiövervakning en vinst för industrin

Sedan Laserkraft började mäta energiförbrukningen på sina maskiner med hjälp av DAZOQ har man identifierat stora möjligheter till kostnadsbesparingar.

Bredarydsföretaget Laserkraft AB befinner sig i en omfattande digitaliseringsresa där energiövervakning är det senaste initiativet. Genom Almis projekt Inkomst 4.0 fick man kontakt med DAZOQ som skapat ett användarvänligt, innovativt och molnbaserat energiledningssystem som hjälper industrin att visualisera, spåra och föreslå möjligheter att spara energi.

– Bara på en månad har vi minskat energiförbrukningen på våra 6 kW lasermaskiner från 1 500 till 500 kWh per dygn, berättar Mikael Norin, ansvarig produktionsteknik.

Bild på tre personer
Att mäta är att veta. 10 kW-lasern förbrukade bara hälften av vad man budgeterat för. ”Nu kan vi budgetera rätt”, säger Mikael Norin, här tillsammans med Carolina Nilsson och Leonardo Zlatanovic, DAZOQ. Text skriven av: Gabriella Mellergårdh, GnosjöRegion.se
I rummet för daglig genomgång kommer personalen snart också att kunna ta del av data i realtid från energiövervakningen genom DAZOQ.

”Nu kan vi budgetera rätt”

Mätningarna har i vissa fall visat att det man trodde drog väldigt mycket el inte alls gjorde det, i det här fallet 10 kW-lasern.

– Den drar bara hälften av det vi har budgeterat för. Nu kan vi budgetera rätt, konstaterar Mikael.

När GnosjoRegion.se kommer på besök hos Laserkraft så är några av DAZOQs medarbetare på plats för att se hur deras system, DAZOQ Energy Intelligence, har gjort skillnad i verksamheten.

– Vi hjälper industrier att förenkla sin energihantering och bli mer energieffektiva. Vår framtidsvision är att digitalisera hela industrin och alla processer så att man enkelt ska kunna spara pengar och samtidigt nå sina hållbarhetsmål, säger Leonardo Zlatanovic, DAZOQ.

Rulla till toppen