Bild på fabrikslokal

Kundcase: Precifast sparar 300.000 kr tack vare DAZOQ Energy Intelligence (EI)

Precifasts hårda hållbarhetsarbete har gett fina resultat för Eskilstuna-bolaget och genom konstant mätning har de lyckats identifiera energibesparingar som har lett bolaget till minskat klimatavtryck och minskade kostnader. DAZOQ EI har varit en viktig del för Precifasts förståelse och bolaget har nu haft systemet i ungefär ett halvår och ser ett långsiktigt samarbete för ett fortsatt effektivitetsarbete i verksamheten.

Håkan Möller, kvalitets- och miljöchef på Precifast har sedan 90-talet arbetat aktivt med målsättningen att sänka och optimera företagets energiförbrukning. Håkan har hela tiden förstått att en konstant mätning är nyckeln till framgång för att kunna förstå och analysera processerna. I dagens djungel av tekniska alternativ så fastande Håkan för DAZOQ då han fick höra om lösningen via Energy Evolution Center och tyckte att den lät smart och rätt i tiden.

Bild på man som står och poserar framför ett elskåp.
Bild: Håkan Möller, Precifast AB

-Jag har varit i kontakt med flera bolag men valde DAZOQ för att visualiseringen och implementeringen verkade pedagogisk och enkel, vilket var en aspekt som var väldigt viktig för mig. Dessutom hade DAZOQ mätare upp till 600 Ampere vilket andra inte kunde erbjuda. Vi fick även chansen via Energy Evolution Center att testa systemet innan implementering och det gjorde att jag kände mig väldigt trygg med valet av tjänst, säger Håkan.

En av de största förändringar som har sparat Precifast pengar och energi är halverad energiförbrukning för ventilation till verkstaden. Genom kombinationen av DAZOQ EI me DAZOQ’s temperatur-och fuktighetsmätare kunde Precifast utvinna kunskap och sänka varvtalet på fläktarna anpassat till sin produktionsanläggning. Någonting som Håkan även vill tipsa andra industrier om.

Kvalitetskoll med DAZOQ

Med hjälp av DAZOQ’s temperatur- och fuktighetsmätare kan Håkan även säkerställa produkternas kvalitet och verksamhetens klimat. Flödet av luften påverkar temperaturen och det är således viktigt att mäta och anpassa produktionen därefter.

Idag har Precifast även energirådgivning från DAZOQ. Det är en tilläggstjänst som hjälper kunderna att förstå sig på all energidata som samlas in och visualiseras i DAZOQ EI. Trots att Håkan redan på egen hand har optimerat och effektiviserat mycket ser han värde i att fortsätta med energirådgivningen.

-Jag ser energirådgivningen som ett väldigt positivt tillägg. Det är lätt att bli hemmablind och fastna på sina egna problem utan att se lösningar. Där tror jag att era energiexperter kan vara till stor hjälp och jag kommer absolut att fortsätta med den tjänsten, säger Håkan.

Rulla till toppen