Kundcase: DAZOQ står i framkant för att hjälpa företag att få koll på sin energiförbrukning

Kundcase: DAZOQ står i framkant för att hjälpa företag att få koll på sin energiförbrukning

De höga elpriserna har gjort energieffektivisering till det hetaste samtalsämnet just nu och alla vill ta fasta på energitjuvarna som smyger sig in som oinbjudna gäster genom ventilationen, kompressorer och annan utrustning. DAZOQ arbetar aktivt med att identifiera dessa bovar och med hjälp av sitt innovativa energihanteringssystem har de lyckats hjälpa många bolag att ta fasta på dem. Ett företag som har fått mycket nytta av tjänsten är ETP Transmission AB

ETP Transmission AB i Linköping var tidiga på bollen gällande krav och regler kring sin energihantering och gjorde sin första energikartläggning redan 2014. Niclas Rosberg, VD på ETP, har ett stort intresse för hållbarhet och förstod att mätning av energiförbrukning skulle vara till stor hjälp för ökad lönsamhet och bredare hållbarhet. Niclas fick höra om DAZOQ och kom i kontakt med bolaget. 

-Jag fick höra om DAZOQ eftersom att jag har rätt mycket kontakt med Linköpings Universitet och visste att vi behövde ett system för att mäta och lokalisera energin. Extra kul med en startup samt ett Linköpingsbolag. DAZOQ’s lösning kändes helt rätt i tiden och trovärdig vilket gjorde valet ganska självklart, säger Niclas Rosberg. 

I dagsläget köper ETP bara grön energi vilket har varit ett hjälpmedel för företaget att minska sitt koldioxidavtryck. Ett annat hjälpmedel som har visat stora resultat i den minskningen är implementeringen av DAZOQ’s system som även ledde Niclas och gänget till vinst av hållbarhetstävlingen som ägde rum på de börsnoterade bolaget och ägarna av ETP, Indutrades årliga konferens. 

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_2519-1-1024x768.jpeg
Niclas Rosberg, VD på ETP Transmission AB, en mekanisk verkstad och utvecklingsbolag inom hydraulisk fastspänning/centrering av verktyg och maskinelement

– Vi känner oss enormt stolta över att vårt hårda arbete med ökat fokus på hållbarhet når ut. Men det är självklart också någonting som DAZOQ ska ta del av för utan mätningen hade vi inte kunnat nå samma resultat. Det är en trygghet att ha något att kunna luta sig emot och vi vet nu vart de största bovarna är och kan sätta in aktiviteter för att se snabba resultat, säger Niclas Rosberg.

DAZOQ Energy Intelligence är ett molnbaserat energiövervakningssystem som hjälper industrier att visualisera, spåra och föreslå besparingspotential. De trådlösa sensorer som tjänsten erbjuder samlar in data för el- och vattenförbrukning. Datan skickas till molntjänsten där användaren kan logga in och få realtidsinformation om förbrukning, effekt, energirelaterade KPI:er samt rapporter och alarm vid avvikelser. Med den tydliga visualiseringen av all data kan alla i företaget ta del av energiförbrukningen. Någonting som Niclas och ETP har använt sig av. 

– Vi har precis lanserat ett nytt intranät där vi visar alla rapporter och viktiga siffror som systemet levererar. Det har gett en positiv effekt av att visa alla medarbetare hur vår energiförbrukning ser ut eftersom att vi tillsammans har haft möjlighet att upprätta rutiner kring våra processer. Att involvera hela teamet i dessa frågor har varit viktigt för mig eftersom att ökat fokus på hållbarhet har varit min drivkraft sedan en lång tid tillbaka, säger Niclas Rosberg.

ETP har haft DAZOQ’s lösning sedan 2021 och har fått in de nyligen lanserade sensorerna för temperatur och luftfuktighet. Detta har skapat en helt ny möjlighet att proaktivt säkerställa en hög kvalitet på det material som produceras och de är glada över att nya funktioner hela tiden utvecklas.

– Det är kul att se när ett bolag tar hänsyn till sina kunders önskemål. Jag tycker att DAZOQ är väldigt lyhörda och de synpunkter jag har tagit upp har de sett till att ändra. Jag är jättenöjd. Att installera sensorer är ganska enkelt, men att få det visualiserat på det sättet som plattformen visar med tydliga bilder och grafer är svårare. Det har DAZOQ lyckats med och det har sparat mig extremt mycket tid och energi, säger Niclas Rosberg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top