Kundcase: Precifast sparar 300.000 kr tack vare DAZOQ Energy Intelligence (EI)

Precifasts hårda hållbarhetsarbete har gett fina resultat för Eskilstuna-bolaget och genom konstant mätning har de lyckats identifiera energibesparingar som har lett olaget till minskat klimatavtryck och minskade kostnader. DAZOQ EI har varit en viktig del för Precifasts förståelse och bolaget har nu haft systemet i ungefär ett halvår och ser ett långsiktigt samarbete för ett fortsatt effektivitetsarbete i verksamheten.

Håkan Möller, kvalitets- och miljöchef på Precifast har sedan 90-talet arbetat aktivt med målsättningen att sänka och optimera företagets energiförbrukning och har hela tiden förstått att en konstant mätning är nyckeln till framgång för att kunna förstå och analysera processerna. I dagens djungel av tekniska alternativ så fastande Håkan för DAZOQ då han fick höra om lösningen via Energy Evolution Center och tyckte att den lät smart och rätt i tiden.

Bild: Håkan Möller, Precifast AB
Bild: Calix AB verkstad

-Jag har varit i kontakt med flera bolag men valde DAZOQ för att visualiseringen och implementeringen verkade pedagogisk och enkel, vilket var en aspekt som var väldigt viktig för mig. Dessutom hade DAZOQ mätare upp till 600 Ampere vilket andra inte kunde erbjuda. Vi fick även chansen via Energy Evolution Center att testa systemet innan implementering och det gjorde att jag kände mig väldigt trygg med valet av tjänst, säger Håkan.

-En av de största förändringar som har sparat Precifast pengar och energi är halverad energiförbrukning för ventilation till verkstaden. Genom kombinationen av DAZOQ EI me DAZOQ’s temperatur-och fuktighetsmätare kunde Precifast utvinna kunskap och sänka varvtalet på fläktarna anpassat till sin produktionsanläggning. Någonting som Håkan även vill tipsa andra industrier om.

-Innan vi ställde om fläktarna så hade vi ett onödigt flöde av till – och frånluft. Vi utnyttjade inte den varmluft som producerades utan den försvann i tomma intet. Nu när vi förstår vår produktion har jag genom förändringen av varvtalet på fläktarna även kunnat sänka fjärrvärmen och på så sätt lyckats energieffektivisera. Jag tror att det är viktigt att stanna upp och analysera mönster och bryta dem. Behöver jag verkligen ha så här mycket ventilation eller kan jag trimma, skruva, vrida eller vända på mina processer för att kunna minska ännu mer på förbrukning och koldioxidutsläppen? Min motivation har alltid varit att använda energin så effektivt som möjligt för att kunna hjälpa företaget, hela samhället och klimatet i stort, säger Håkan.
Med hjälp av DAZOQ’s temperatur- och fuktighetsmätare kan Håkan även säkerställa produkternas kvalitet och verksamhetens klimat. Flödet av luften påverkar temperaturen och det är således viktigt att mäta och anpassa produktionen därefter. Håkan och Precifast tror på ett långsiktigt hållbarhetsarbete och ser fördelar
med att mäta över tid och att hela tiden försöka optimera verksamheten för kunderna, för medarbetarna och för planeten.

-Mitt nästa steg med DAZOQ’s system är också att visa all data och processförbättringar för mina medarbetare. Jag tror att det kommer att resultera i ett stort engagemang från alla för att hela tiden driva bolaget framåt. Idag delar vi mycket tips inom koncernen och vi uppdaterar alltid varandra om smarta och hållbara lösningar, säger Håkan
Idag har Precifast även energirådgivning från DAZOQ. Det är en tilläggstjänst som hjälper kunderna att förstå sig på all energidata som samlas in och visualiseras i DAZOQ EI. Trots att Håkan redan på egen hand har optimerat och effektiviserat mycket ser han värde i att fortsätta med energirådgivningen.

-Jag ser energirådgivningen som ett väldigt positivt tillägg. Det är lätt att bli hemmablind och fastna på sina egna problem utan att se lösningar. Sedan vet jag också att rbetet slutar inte bara för att man hittat de första tjuvarna. Det är ett konstant arbete att hela tiden förbättra verksamheten och vårt klimatavtryck. Där tror jag att era energiexperter kan vara till stor hjälp och jag kommer absolut att fortsätta med den tjänsten, säger Håkan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top