Elpriser och energiskatt 2024.

Elpriserna varierar men energiskatten är statisk

Elpriserna har en växlande närvaro i rampljuset, men en ofta förbisedd faktor är energiskatten. Alla i landet betalar energiskatt, där vissa står för en större del av kostnaden än andra. År 2024 uppgår energiskatten till 53,5 öre per kWh (inkl. moms) och trots att fokus ofta ligger på elpriserna vid diskussioner om energieffektivisering kan energiskatt och moms i vissa fall utgöra nästan hälften av elkostnaderna.

Energiskatten är en punktskatt som justeras en gång per år. Hur mycket ett företag betalar beror på plats och typ av verksamhet vilket innebär att olika industrier och sektorer kan påverkas olika av energiskatten. Skatten på energi justeras i enlighet med inflationen och har ökat med 9,2 procent under 2024, vilket har väckt en del oro och debatt. Regeringen gav ett förslag i april om att pausa indexeringen för 2024, men så blev inte fallet. Det är därför avgörande att överväga och effektivisera sin energiförbrukning för att minska kostnader och miljöpåverkan, oavsett nivån på elpriserna.

Det är viktigt att komma ihåg att när vi talar om att minska energiförbrukningen, så är skatterna en väsentlig faktor att beakta. Vid låga elpriser kan diskussionen om energieffektivisering falla i bakgrunden medan höga elpriser ofta blir ett hett samtalsämne i nyhetsrum, fikarum och vardagsrum.

Energikostnaderna blir givetvis särskilt synliga vid högre elpriser så vi förstår att det känns mer aktuellt att sänka sin förbrukning när det är dyrt. Därför vill vi som älskar energioptimering, för kostnaderna, för miljön och för samhället ge en vänlig påminnelse om att skatterna också spelar roll. Genom att investera i energieffektivisering kan företag inte bara minska sina skatteutgifter utan också stärka sin hållbarhetsprofil och öka sin konkurrenskraft på marknaden. Energibesparingen kan även nyttjas för ytterligare energieffektiva investeringar vilket kan bidra till cirkulära förbättringsmöjligheter.

DAZOQ hjälper företag med att öka sin energieffektivitet och hållbarhet genom energiövervakning på maskinnivå i realtid. Genom effektiv kommunikation av besparingspotential kan vi tillsammans bidra till en mer kostnadseffektiv, resurseffektiv och energieffektiv framtid. Kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Rulla till toppen