Bild på 7 anställda hos DAZOQ tittar in i kameran framför en orange bakgrund

Startupen DAZOQ hjälper SiemensEnergy i Finspång att spåra

DAZOQ var en av sex startups som pitcheade i Väderstad i september för IndX2022. Nu har de tecknat ett kontrakt med Siemens Energy i Finspång, som ska hjälpa dem att hitta sätt att spara energi med trådlösa sensorer och en innovativ webbaserad plattform.

På IndX pitchdagen i september 2022 presenterade DAZOQ sin produkt, ett virtuellt energiledningssystem som kan övervaka, ge feedback och involvera anställda i aktuella energiaktiviteter genom kommunikation. Den molnbaserade lösningen möjliggör visualisering i realtid, energispårning och identifiering av energibesparingsmöjligheter. Detta väckte ett intresse från IndX partnerföretag Siemens Energy AB och strax efter det började samarbetet mellan dem. 

Bild på Siemens industrilokal
The AM-workshop at Siemens Energy in Finspång.

DAZOQ och Siemens Energy arbetar för närvarande tillsammans på ett pilotprojekt för att lokalisera energitjuvar i Siemens Energys toppmoderna anläggning för Additive Manufacturing (AM) vid turbinfabriken i Finspång, med hjälp av DAZOQs “Energy Manager-lösning”. Detta är i linje med AM-anläggningens mål att vara en plats där nya lösningar testas och demonstreras, vilket i sin tur möjliggör världens energiomställning från fossil till förnybar energi. 

”Vi drivs av att arbeta med ständiga förbättringar, oavsett om det gäller produkter, arbetssätt eller arbetsmiljö. Energiförbrukning är en naturlig del av det arbetet, säger Petra Högström, operatör på AM-verkstaden i Finspång. 

Enligt Siemens Energy har additiv tillverkning, ibland mer känd som 3D-utskrift, den unika potentialen att bli en game changer när det gäller energiförbrukning för tunga industrier.

Dörröppnare för samarbete

Leonardo Zlatanovic, DAZOQ, som koordinerar projektet är stolt över sitt teams prestation. Snabb och smidig kommunikation från Siemens Energy möjliggjorde en snabb och framgångsrik installation av deras lösning, säger han:

”Vi fick inte bara chansen att visa vår lösning, utan också att bredda vårt nätverk och hitta möjliga framtida samarbeten. IndX tillåter startups att synas och höras och nå ut till stora företag”, säger Leonardo. 

Detta är något som de är tacksamma för och något som de tror skulle ha varit mycket svårare om de inte ansökt. 

“Jag tror att det här är ett steg i rätt riktning för oss. Det bevisar att industriföretag behöver vår lösning för att hjälpa till att lokalisera de lågt hängande frukterna och spara energi”, säger Leonardo. 

Vad händer sen

Christina Skoglund, miljöingenjör på Siemens Energy i Finspång, är ständigt på jakt efter energibesparingar och energieffektiviseringar. För närvarande arbetar hon med flera aktiviteter för att få mer insikter om hur de använder el och värme i de svenska anläggningarna och hur man involverar medarbetarna. Det finns mer potential, säger hon.

“Vi undersöker hur vi kan fortsätta att arbeta med DAZOQ i andra delar av vår verksamhet där det finns möjlighet att visualisera energiförbrukningen.” 

Mineta Galijasevic arbetar med affärsmodeller och utveckling på Siemens Energy i Finspång och har sett många intressanta start-ups genom åren med IndX. 

”Det är väldigt inspirerande att se resultatet av våra ansträngningar och arbete. Att hitta och arbeta med startups är avgörande för att hålla ett stort företag som vårt ständigt på tårna, säger Mineta.

Rulla till toppen